E - BÜLTEN KAYIT

KAYDET

ONLINE RANDEVU TALEP FORMU

AD, SOYAD
TELEFON
POSTA
WEB ADRESİNİZ
KURUM ADI
FAALİYET ALANINIZ
 
ADRES
GÖNDER

Omurga eğriliklerinde (skolyoz) doğru egzersiz

Skolyoz çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla kaşılaşılan skolyozlar, daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkan ve nedeni tam olarak halen bilinmeyen (idiyopatik) grupta görülen skolyozlar ile anne karnındaki etmenler nedeniyle ortaya çıkan ve doğuştan itibaren bulgu veren doğumsal (konjenital) skolyozlardır. Birincinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Konjenital skolyoza ise gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, şeker hastalığı, bazı vitamin eksikliklerinin neden olduğu düşünülmektedir.
--Doğuştan olabilir (konjenital) Bu durum genellikle omurgadaki bir kusura veya birbirine kaynamış kaburgalara bağlıdır.
--Polio (çocuk felci) beyin felci veya kas distrofisi (erimesi) gibi durumlara bağlı olarak kasların felci sonucunda oluşabilir.
--İdiyopatik (nedeni bilinmeyen) olabilir. Daha önce düzgün olan bir omurgada, bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkabilir.

BULGULAR

-Omurganın yana doğru eğriliği
-Omuz ve kalçaların simetrik durmaması
-Sırt , bel ve boyun ağrısı
-Yorgunluk
-Nefes darlığı

TESTLER

Fizik muayene sırasında, hasta öne doğru eğildiğinde eğrilik daha belirgin gözükür. Farklı pozisyonlarda omurga röntgenleri ve skolyozometre (omurganın eğrilik miktarını ölçen bir alet) ölçümleri, skolyozun miktarını belirleyebilmek için yapılabilecek testlerdir.

TÜRLERİ


-Fonksiyonel skolyoz,

-Strüktürel skolyozdur.

OMURGA EĞRİLİKLERİNE YÖNELİK EGZERSİZ

Kişide bulunan eğrilik problemine yönelik hangi kas grupları kuvvetlendirilmeli hangi kaslar gerilmeli bunlara yönelik egzersiz programına karar verilir.